2011 m. birželio 7 d., antradienis

Morenginis ir aguoninis tortas su karameliniu kavos kremu

Sugalvojau padaryti kavos popietėlę  su klasiokėmis :) varčiau sonatinos tortų receptus ir užkliuvo akis už šio recepto, kuris puikiai tiko MŪSŲ popietėlei. Tortas LABAI saldus, bet begalo skanus, dariau sluoksnius kelis vakarus iš eilės po valandą kokią ir tik šiandien iš ryto baigiau ;), todėl net neįsivaizduoju, kiek laiko tai užtruko, bet vertėjo.


Morenginiai sluoksniai
5 kiaušinių baltymai
200 g cukraus
60 g smulkintų pakepintų graikinių riešutų 



Aguoninis biskvitas
150 g sviesto
150 g cukraus pudros
1 citrinos tarkuota žievelė
1 a. š. vanilinio cukraus
4 kiaušiniai
100 g miltų
200 g maltų aguonų
2 v. š. pieno


Karamelinis kavos kremas
400 g sviesto
2 skardinės "RUDUDU"
200 ml stiprios kavos 


Sirupas
6 v. š. vandens
4 v. š. cukraus
2 v. š. brendžio 



Morengams baltymus išplakti, kol suputos, nenustojant plakti po šaukštą berti cukrų (kitą šaukštą cukraus berti po to, kai ištirps anksčiau subertas). Padidinti mikserio greitį iki maksimalaus ir plakti, kol masė bus labai standi ir blizgi (apie 10 minučių). Įmaišyti riešutus. Ant kepimo popieriaus nusibrėžti du 24 cm skersmens apskritimus ir juose lygiu sluoksniu paskleisti baltymų masę. Kepti iki 100° C įkaitintoje orkaitėje, kol morengai lengvai nusiims nuo kepimo popieriaus (priklausomai nuo orkaitės bei patalpos drėgnumo tai gali užtrukti 1 - 6 val.).  Vienu metu galima džiovinti du morengų lakštus tik tuo atveju, jei orkaitė yra su ventiliatoriumi. Morengus geriausia džiovinti kelias valandas iš vakaro (aš džiovinau 2 valandas ir dar iš ryto valandą viršutinį morengą) ir palikti išjungtoje orkaitėje per naktį.

Aguoniniam biskvitui išplakti minkštą kambario temperatūros sviestą su puse cukraus pudros. Įmaišyti citrinos žievelę ir vanilinį cukrų. Po vieną įmaišyti kiaušinių trynius. Miltus sumaišyti su aguonomis ir atsargiai įmaišyti į tešlą kartu su pienu. Baltymus išplakti su likusia cukraus pudra iki standumo ir įmaišyti į tešlą. Tešlą sukrėsti į kepimo popieriumi išklotą 24 cm skersmens torto formą ir kepti iki 180° C įkaitintoje orkaitėje 30 – 40 minučių. Ataušinti ir perpjauti į du sluoksnius.

Kremui visi produktai būtinai turi būti vienodos kambario temperatūros. Sviestą išplakti iki purumo (plakti mažiausiai 5 minutes), po šaukštą nenustojant plakti sudėti Rududu ir gerai išplakti. Po šaukštą plakant įmaišyti kavą (kitą šaukštą pilti tuomet, kai prieš tai įpiltas jau bus visiškai įsimaišęs į kremą).

Sirupui: užvirti vandenį ir po vieną maišant dėti cukrų. Nukelti nuo viryklės, kai atvės  įmaišyti brendį.

Vieną aguoninio biskvito sluoksnį sulaistyti cukraus sirupu su brendžiu. Aptepti kremu. Dėti morengo sluoksnį, aptepti kremu. Vėl dėti aguoninį biskvitą, sulaistyti, tepti kremu, dėti morenginį sluoksnį. Visą tortą aptepti kremu. 


Sėkmės darant ir skanaus!
Receptas iš:
http://www.sonatinos-receptai.lt/2010/01/morengu-ir-aguonu-tortas-su-karameliniu.html

2 komentarai:

Kotryna rašė...

Su nauju fotiko fitkinai? :D
Labai skaniai atrodo. Ir yra labai skanus, nes aš pati jį kelis kartus dariau. Seilė tįsta bežiūrint...

Laura rašė...

Taip su nauju :D jau daug kepinių su juo fotkinau ;)

Rašyti komentarą